astas mandeltårta
Till bottnarna behöver du
4 äggvitor
1 1/4 dl socker
125 g mandel
till krämen
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
125 g smör
till garnering
2 dl vispgrädde
flisad mandel
så här gör du bottnarna
vispa äggvitorna till ett hårt skum,
vänd ner sockret och mald mandel,
bre ut smeten ,med en böjlig kniv ,
på ett väl smort smörpapper till två
fyrkantiga eller runda bottnar,
ca 25 cm i diameter ,
gräddas 10-15 min 175 grader,
lossas från papperet så fort som möjligt,
låt svalna
så här krämen
blanda allt, utom smöret, i en kastrull
sjud på svag värme till en tjock kräm,
rör hela tiden
ta av kastrullen, lägg i smör,
rör tills svalt
vispa grädden, bre hälften av krämen
och hälften av grädden över botten,
lägg över andra boten och bre på resten,
flisad mandel överst
Göres dagen
innan ,
eller tidigt på morgonen
förvaras i kylskåpet
( goast dan ätte )
www.kjellsturealrik.se