nedanstående ur
Den skånska smaken
av

 Nils-Arvid Bringéus

Tack vare Bruzelius har vi en skildring av matanordningen
 vid ett alldeles bestämt tillfälle ,
 nämligen då en 73-årig undantagsman
begravdes i Glemminge den 23 januari 1876 :

Första dagen erhöll gästerna vid ankomsten ,
 de manliga besk och "gök" (kaffe med brännvin) ,
fruntimren kaffe , därefter frukost bestående av
 kallmat med brännvin.
Sedan tal blivit hållet vid kistan ,
 begav "likskaran" sig tillkyrkogården kl 11.
Efter hemkomsten intogs middag kl 2 
bestående av saltkött , fläsk och korv med bruna bönor ,
 därefter färskt kött och soppa, och tillslut
 sockerkaka och mindre bakelser,
Till varje kötträtt tog karlarna 2 supar
och på kakorna 1 dito.
Fruntimren erhöll vin. Därpå drack fruntimren kaffe ,
karlarna "gök" samt sedan punsch och
vardera 2 toddar.
Kl 8 spisade kallmat till "medafton".
Kl 12 på natten åt man kvällsmat,
bestående av frikassé på oxkött, risgröt med mjölk,
 hönsstek och kakor samt 5 supar "te mans".
Andra dagen börjades gillet kl 10
 med besk och "gök",varpå man kl 11 intog frukost,
bestående av stuvad lutfisk,kall risgröt med kokt mjölk,
 kakor
samt de för karlarna oundgängliga 5 suparna.
Kl 2 vankades kaffe och gök, kl 3-5 punsch ,
kl 6 middag,varvid serverades kött och fläsk med
 stuvade bönor,saftsoppa med sviskon ,frikassé
,kakor, 5 supar, kl 8-10 punsch, 2 toddar.
Kl 12 på natten erhöll man till kvällsmat
svinsylta ,gröt och mjölk, hönsstek , kakor. 5 supar.
Traktaten under tredje gillesdagen var densamma
som under den andra , med undantag av kvällsmaten,
ty man reste efter intagna toddar.

-------------------------------

(en skam för såväl den döde som de efterlevande,
ifall ej begravningsgillet görs så storartat som möjligt)