Göingesoppa
En höna styckas och kokas i lagom mycket saltat vatten.1 ½ liter
potatis skalas.
Hälften av potatisen sönderskäres i bitar som få koka sönder i soppan,
medan andra hälften kokas hel och så pass kort tid,att den förblir hel.
Hackad persilja och en stor skivad rödlök ilägges,varpå soppan
smaksättes med ättika, socker och litet stött cayennepeppar.

 
Stänkvälling
2 ägg vispas väl, tillsättes med 2 msk vetemjöl,1 msk smält smör,
 lite salt och 2 msk socker.Allt detta arbetas till en smidig deg.
2 liter mjölk får koka upp med en bit kanel och 1 tsk socker.
Degen pressas genom durkslag i mjölken.Får sakta koka och
ställes vid sidan om hetaste värmen i 5 minuter.

 
"Ruskensnusk"
Man kokar en bit grönsaltat Fläsk, ett stort Vitkålshuvud,
några
stora Morötter, 2 stora Kålrötter (matkålsrabbor).
Detta kokas väl samman , varefter ilägges 1 l. skalad potatis,
varefter kokningen får fortsätta till allt är färdigkokat
Då upptages fläsket, varpå grönsakerna stötas till en gröt.
Gröt och fläsk ätas tillsammans.

 
Fläskasnuda
Lättsaltat fläsklägg kokas , i så mycket vatten att det går över
 läggen, under c:a 3 timmar. 5 morötter och och 1 palsternacka
 skäres i tärningar.1 purjolök sönderskäres i bitar och persilja
 hackas.Grönsakerna nedlägges i grytan tillsammans med en
handfull havregryn, vitpeppar, några korn kryddpeppar och så
mycket skalad potatis som önskas.Grönsaker och gryn kokas
c:a20 minuter.

 
 
Stekt salt ål
En stor ål urvattnas, flås och skäres i bitar.Därefter doppas
bitarna i ägg och rivebröd.I en långpanna lägges finskuren
 råghalm och ovanpå denna ålbitarna.
Stekes i ugn, varvid mycket av fettet rinner ned i halmen,
så att ålen blir lagom fet, medan å andra sidan denna får en
god röksmak av halmen.

 
 
Brännesnuda 
En saltad bogbit eller fläsklägg kokas.Purjo, skurna morötter
och palsternackor
samt ett sönderskuret kålhuvud jämte hackad
 persilja ilägges.Sedan det hela kokt till hälften ivispas havregryn,
varefter det får koka färdigt.

 
Drickessua
Kanter och bitar av grovt bröd Svagdricka Sirap 1 bit ingefära I
en soppskål lades brödet. Drickat, sirapen och ingefäran kokades
upp och hälldes kokande het över brödet, ett lock lades på och
soppan fick stå en stund.Det kunde hända, att fick en slurk
grädde till,när anrättningen serverades.

 
Sluring
Feta fläsktärningar- och eventuellt hackad -lök stekes i en stekpanna.
Mjölk slås på och alltsammans avredes med mjöl Ätes till kokt potatis
.